Data inzichtelijk maken: Weerkaartjes

Ik vind het altijd interessant om te kijken hoe je informatie zo kunt vormgeven, dat de data in één keer inzichtelijk wordt. In deze post vergelijk ik daarvoor twee weerkaartjes, en kijk ik hoe ze nog verder te verbeteren zijn.

Op de vernieuwde website van weeronline kun je onder andere per stad het de weersverwachting bekijken voor de volgende 48 uur. In deze post vergelijk ik dat kaartje met dat van de Noorse weersite yr.no. Die maakt de data veel beter inzichtelijk.

Laten we eerst eens kijken naar het kaartje van weeronline:

kaartje 48-uurs verwachting weeronline.nl

48-uurs verwachting weeronline.nl

Verbeterpunten: temperatuur, neerslag, begin van de dag

Dat geeft een redelijk beeld, maar een aantal dingen kunnen wel wat duidelijker:

De wolken-icoontjes geven aan wat de temperatuur is, waardoor je direct een beeld krijgt van het globale temperatuurverloop. Maar waar moet je de temperatuur precies aflezen? In het midden van het wolkje? In het midden van het icoontje?

Het aantal druppeltjes onder de wolkjes geeft aan hoeveel neerslag er valt. Vanaf 5.00 staan er bij ieder icoontje drie druppeltjes. Regent het dan de hele tijd even hard?

Het kaartje toont het weer voor 48 uur. Om onderscheid te maken tussen de verschillende dagen, moet je naar de uren kijken die boven aan het grafiekje staan. Dan vind je het wel snel, maar het zou wat eenvoudiger mogen.

Beter: kaartje uit Noorwegen

Veel beter vind ik dit weerkaartje op yr.no:

kaartje 48-uurs verwachting yr.no

48-uurs verwachting yr.no: Informatie direct inzichtelijk

Op alle bovenstaande punten doet dit kaartje het beter: door de iets zwaardere lijn bij 0.00 uur en de datum zie je meteen om welke dag het gaat. De rode lijn laat er geen misverstand over bestaan wat de temperatuur wordt, en door de blauwe regenbalkjes zie je in één oogopslag wanneer je de meeste neerslag kunt verwachten.

Kleine details vergroten de leesbaarheid verder, zoals de horizontale lijnen die aan de uiteinden wat vetter zijn en net iets door de vertikale lijnen heensteken.

Nog beter: maxima, windkracht en dag/nacht scheiding

Toch kan ook dit kaartje volgens mij nog net iets beter. Daarom heb ik het aangepast zodat het er zo uitziet:

aangepast kaartje yr.no

yr.no aangepast: maxima, windkracht, dag/nacht scheiding

Maxima en minima

De maximum temperatuur is altijd belangrijk. Op het originele kaartje moet je om die te vinden vanaf het hoogste punt de de horizontale lijn volgen naar de temperatuurschaal. Ik heb per dag een extra blokje voor de maximum en minimum temperatuur toegevoegd. Daardoor zie je direct de temperatuur, en krijg je ook meteen een idee voor de schaal van de rode lijn.

Windkracht

De windpijlen in het originele kaartje krijgen dwarsstreepjes als de windkracht toeneemt. Dat moet je maar net weten, en het is ook niet duidelijk welke windkracht er dan bij hoort (op de website staat dat vermeld in een tabel met uitgebreide informatie per uur, onder de grafiek). Ik heb bij ieder pijltje de windkracht toegevoegd, en laat de pijlen donkerder worden als de windkracht toeneemt.

Scheiding dag/nacht

Het merendeel van de gebruikers zal geinteresseerd zijn in het weer overdag. Door de nacht een grijze achtergrond te geven, springen de uren overdag er direct uit.

Rustiger: temperatuurschaal en grid

Tot slot heb ik nog geprobeerd het geheel iets rustiger te maken, door in de temperatuurschaal de oneven getallen weg te laten. Ook heb ik de gridlijnen een tikje lichter gemaakt.

Meer lezen

Vond je dit interessant? Lees dan ook mijn posts over het automatisch opmaken van numerieke data en het tonen van de schaal van een plattegrond. En als je écht meer wilt weten, kijk dan eens naar het werk van de goeroe op het gebied van informatie-vormgeving, Edward Tufte.

Je kunt niet (meer) reageren op deze post, maar nog wel een trackback toevoegen.

Reacties gesloten

Je kunt niet (meer) reageren op deze post.